Tenisçi direseği (Lateral epikondilit)

Tenisçi dirseği - Prof. Dr. Ender UgutmenTenisçi dirseği adı verilen hastalık ortopedide lateral epicondylitis olarak adlandırılır. Zamanımızda tenis oynayanların hemen hemen yarısı bu sorunu yaşamaktadırlar, ancak işin garip tarafı tenisçiler bu hastalığa yakalananların yalnızca %5 ini oluşturmaktadırlar ve bu da hastalığın halk arasında bilinen isminin uygunluğu konusunda şüpheleri ortaya çıkarmaktadır.

Sıklıkla tenis sporuna yeni başlayan oyuncularda görülür ve sebebi de uygun olmayan teknikle yapılan vuruşlar ve aşırı kullanımdır. Her nekadar tenisçi dirseği olarak adlandırılsada  bu hastalık çok büyük sıklıkla el ve kolunu kullanan boyacılarda, çekiçle çalışanlarda, temizlik işçilerinde, bilgisayar kullanıcılarında  daha sıklıkla görülür.

El ve kolun çeşitli yönlerdeki hareketini sağlıyan kasların bir bölümü dirseğin dış kısmında kemiğe tendon şeklinde yapışırlar. İşte uygunsuz ve aşırı kullanım sonucu bu kas guruplarının kemiğe yapıştığı yerdeki tendonlarda oluşan küçük yırtılmalar ve zadelenmeler iyleşme sürecinde iken aşırı kullanıma bağlı tekrar tekrar zedelenmesi sonucu reaksyonel ağrılı bir iyileşme dokusu oluşmasına neden olur ve bunun sonucu ağrılı bir dirsek ortaya çıkar. Ana belirti dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyettir.

Ağrı kola yayılır kahve fincanı gibi hafif bir objeyi taşımak veya birşeyleri kavramak bile ağrıya neden olur. El bileğinin elin sırt tarafına doğru bükülmesiyle şiddetli ağrı oluşur. Standart ve alternatif tedavi yöntemlerinin en etkili temel tavsiyesi aynıdır . Ağrı geçinceye kadar kolun dinlendirilmesi, sonra kaslardaki gerginliği ve stresi yok etmek için masaj yapılması ve tekrar sakatlanmamak için bu bölgenin kuvvetlendirilmesine yönelik egzersiz yapılmasıdır. Eğer bu sorunu başınıza açan aktivitelere geri dönüyorsanız, aktiviteye başlamadan önce en az 5 – 10 dakika yavaştan başlayan dirsek esnetme ve ısıtma hareketlerini mutlaka yapınız.

Sık sık aktiviteye ara vererek kolunuzu dinlendiriniz. Tedavide esas amaç, dirsek hareket esnekliğinin korunarak ağrını giderilmesi ve spora bir an önce dönülmesidir. Hastalığın düzeyine göre ilaç tedavileri, soğuk uygulamalar, fizik tedavi ajanları, dirseklikler, dirseğe yapılan iğneler ve son olarak da hiçbir tedaviye yanıt vermeyen hareket kısıtlılığına neden olan ilerlemiş hastalarda cerrahi tedaviler uygulanmaktadır.

İlaç tedavilerine ve lokal uygulamalara rağmen ağrı geçmiyor ve hastanın rehabilitasyonu amacıyla egzersiz yapılamıyorsa; hızlı ve dramatik düzelme elde etmek amacıyla dirsek bölgesine kortizon enjeksiyonları yapılabilmektedir. Tenisçi dirseğinin tedavisi için ilaçlar, iğneler ve ameliyat gibi çeşitli tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Fakat dirsek eklemi zorlanmaya devam ederse ağrı tamamen geçmeyecektir. Yeteri kadar dinlendirilmez ise tekrar sakatlanma kaçınılmaz olacaktır.

Dirseğinizin yoğun olarak kullanılacağı aktiviteye başlamadan önce daima 5-10 dakika ısınma hareketleri yapılmalı, aktivite sonrası dirsek civarında kuvvetli ağrı hissedilirse hemen dirsek bölgesine 15-20 dakika buz uygulanmalıdır.