Ön çapraz bağ tedavisi nasıldır?
Ön çapraz bağ ameliyatlarında kullanılan farklı teknikler vardır. Her cerrah farklı hastalarda farklı yöntemler kullanabilir. Günümüzde ön çapraz bağın yeniden yapılandırıldığı ve eski bağın kullanılmadığı yöntemler tercih edilmektedir. Ön çapraz bağ yerine kullanılacak doku tercihen hastanın kendisinden alınır. Bu doku dizin iç kısmından alınacak hamstring tendonları, dizin ön kısmından alınacak ucunda patella ve tibiadan kemik parçalar içeren patellar tendon olabileceği gibi başka insandan alınan (patellar tendon, hemstring tendonu ya da aşil) tendonu da olabilir. Alınan bu dokuların açılacak tüneller içerisinde sabitlenmesi için de farklı yöntemler vardır.
Günümüzde ön çapraz bağ cerrahisinde artroskopik yöntemler tercih edilmektedir. Açık cerrahide hem sonuçlar daha kötüdür, hem de kozmetik olarak elde edilen görüntü hasta uyumunu ve memnuniyetini olumsuz yönde etkiler.
1. Artroskopik ön çapraz bağ ameliyatı. Kaval kemiğin hazırlanması
2. Artroskopik ön çapraz bağ ameliyatı: Kaval kemiğin hazırlanması
3. Artroskopik Ön Çapraz Bağ ameliyatı uyluk kemiğin hazırlanması
4. Ön çapraz bağ ameliyatında hazırlanan tünellere bağın yerleştirilmesi
Ameliyat Sonrası Süreç Nasıldır?
Hasta hekimin tercihine ve kullanılan anestezinin tipine bağlı olarak 1-2 aynı gün içerisinde taburcu edilebilir. Ameliyat sonrasi dize bir dizlik takılır. Hasta kendisini rahat hissettiği andan itibaren bir çift koltuk değneği ile ayağa kalkabilir ve ağrı oluşturmayacak kadar yük vererek ameliyatlığı bacağın üzerine basarak yürüyebilir. Ayağa kalkmakla beraber egzersizlerde başlanır ve hasta tarafından düzenli olarak yapılması istenir. Yaklaşık birinci haftada rehabilitasyon programına başlanır ve kullanılan greft ve sabitleme malzemesine göre değişebilen 3-6 aylık bir program uygulanır.
Masa başı işte çalışan hastalar ameliyat sonrası 2-3haftada iş başı yapabilir ancak ayakta durmayı gerektiren işlerde 4-6 haftadan önce çalışmaya başlama tavsiye edilmez. Eğer ağır iş yapılması gerekiyorsa işe dönüş zamanı 2-4 aydan önce olmamalıdır. Sportif aktivitelere dönüş açısından bakılacak olursa 3. ayda hızlı yürüyüşe, 4-5. aylarda bisiklete, düz koşuya, 6-8. aylarda ise diğer sportif faaliyetlere başlama mümkündür.